Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Skupinska razstava: Na višini oči

18 Oktober 2013 > 20 Oktober 2013 Vljudno vabljeni na otvoritev skupinske razstave umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding, z naslovom Na višini oči, v petek 18. oktobra 2013, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.
Vabljeni tudi na pogovor z umetniki in umetnicami v Projektno sobo SCCA, Metelkova ul. 6, v petek 18. oktobra, ob 18.00.

Razstava Na višini oči je izbor umetniških del devetih umetnic in umetnikov,  ki kot umetniki in galeristi delujejo v okviru berlinske Kolonie Wedding. To je združenje nekomercialnih umetniških prostorov v berlinški četrti Wedding, ki je bilo sprva kot iniciativa podpore za stanovanjsko zadrugo soseske Soldinerstrasse vzpostavljeno leta 2001. Podpora avtonomnim upravljalcem v četrti Wedding se je s časom prelevila v iniciativo usmerjeno k preoblikovanju degradiranih prostorov v razstavne in projektne. V sedanjem času tako vsak zadnji petek v mesecu v  posameznih projektnih sobah in ateljejih potekajo otvoritve razstav. Isti večer in ob nedeljah popoldne se v vsakem razstavnem prostoru odvijajo tudi javna vodstva. Prikazan je širok izbor mednarodne sodobne umetnosti, vizualna umetnost pa je večkrat obogatena z glasbo, poezijo in klubskim programom. Soseska je zaradi živahnega umetniškega dogajanja popolnoma spremenjena in privablja vedno več obiskovalcev in stanovalcev.

Razstava v Galeriji Alkatraz je plod sodelovanja  med Združenjem Kolonie Wedding in galerijo, ki se je začelo leta 2011 z razstavo Mirjane Batinić in Robertine Šebjanić Lom beline. Lani pa se je v sklopu gostovanja s projektom Exit Station v treh galerijah Kolonie Wedding predstavilo osem slovenskih umetnikov, ki jih je k sodelovanju povabila Galerija Alkatraz. Letos bodo v oktobru v Ljubljani na ogled umetniška dela umetnikov in umetnic, ki prihajajo iz Berlina: Vladimirja Anselma, Jovana Balova, Christiana De Lutza, Tinyja Domingosa,  Archija Galentza, Henrika Jacoba, Barbare Klinker, Kate Unger in Josefa Vilserja.

Na razstavi, ki se bo odprla v petek, 18.oktobra, bodo prikazana dela v različnih pristopih in medijih. Idejno zasnovo sestavlja poskus vzpostavitve dialoga o umetnosti, proizvodnih pogojih, umetniških omrežijih, samoorganizaciji na področju likovnega ustvarjanja in izkušnjah galerij, ki hkrati delujejo kot producentke umetniških del. Omenjene teme bodo izpostavljene tudi med predstavitvijo delovanja Kolonie Wedding v Projektni sobi Zavoda za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana, 17. oktobra ob 18.00 uri.

Projekt ustvarjalcev Združenja namerava vzpostaviti izmenjavo izkušenj med berlinskimi in ljubljanskimi prostori, ki delujejo po principu samoorganizacije in so že več let prisotni v kulturnem življenju njihovih mest (Kolonie Wedding obstaja od leta 2002, Galerija Alkatraz kot del AKC Metelkova mesto od leta 1996). V času gospodarske krize, populizma, prevpraševanja idejnih temeljev Evropske unije in naraščanja napetosti med posameznimi državami so mreženje, komunikacija in medsebojno sodelovanje še posebej pomembni, saj so osnova za rast in krepitev neodvisnih kulturnih centrov. Prav lokalna in mednarodna sodelovanja ter ostali projekti so jedro ustvarjalnega življenja berlinskega združenja. Njegovi člani in članice, ki prihajajo iz različnih držav in okolij, v iskanju umetniškega navdiha preko medsebojne povezanosti preizkušajo nove načine za izmenjavo in realizacijo idej.


Barbara Klinker, rojena  leta 1971 v Villingenu (Nemčija). Študirala je vizualne umetnosti v Bremnu, Braunschweigu (Nemčija) in Glasgowu (Velika Britanija). V preteklosti je delala kot fotografinja in v filmski industriji, izvajala je tudi vrtne delavnice za gibalno ovirane osebe. Sodeluje s kulturnim prostorom Ausland in upravlja projektni prostor „n“ v Berlinu, kjer organizira dogodke na področju eksperimentalne glasbe, likovne umetnosti in poezije. V zadnjem času se ukvarja z organizacijo filmskih delavnic za otroke in s projekti, ki so namenjeni povezovanju posameznika s naravo. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Nemčiji (Berlin, Bremen, Frankfurt, Hannover, Dokumenta Kassel) in v tujini (Miami, Istanbul, Skopje, Basel, Geneva).

Tiny Domingos, rojen leta 1968 v Orelansu (Francija). Od leta 1994 živi v Berlinu. Študiral je na Univerzi v Lizboni (Portugalska) in sicer sodobne jezike in književnost ter na Akademiji za likovno umetnost v Lizboni (smeri: estetika in filozofija). Tam je zaključil tudi tečaj risanja in estetike na Sociedade Nacional de Belas Artes . Na področju umetnosti je aktiven kot ustvarjalec in kustos. Njegova dela se nahajajo v zbirkah Muzeja za sodobno umetnost Funchal (Portugalska) in Ministrstva za mladino Portugalske. Je dobitnik prve nagrade za oblikovanje in risanje Bienala v Montiju (Portugalska, 1989). Je tudi ustanovitelj in umetniški vodja projektne sobe “rosalux” v Berlinu. Kot umetnik je sodeloval na več samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim v Berlinu, Amsterdamu, Lizboni, Portu, Madisonu in Chicagu. S klikom na povezavo si lahko ogledate umetnikov aktualni projekt v nastajanju.

Jovan Balov, rojen leta 1961 v Skopju (Makedonija). Študiral je na Fakulteti za zgodovino umetnosti in arheologijo in na Akademiji za likovno umetnost (smer: slikarstvo) Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju. Od leta 1995 kot samostojni umetnik živi v Berlinu, od leta 2001 pa oblikuje kulturni program  nevladne organizacije Prima Center Skopje. Od leta 2004 vodi projektni prostor Prima Center Berlin. Je dobitnik priznanja Rigas Charta (2007) in prve nagrade za sliko Together in Harmony na natečaju pariške galerije Du Colombier. Razstavlja v mnogih evropskih državah (Nemčija, Nizozemska, Italija, Finska, Makedonija, Poljska, Slovenija, Španija, Rusija, Estonija, Češka, Slovaška, Srbija, Hrvaška) .

Vladimir Anselm, rojen leta 1962 v Permu (Rusija). Leta 1985 je diplomiral na  Visoki šoli za šolstvo ( Almati, Kazahstan). Živi in dela v Berlinu in Moskvi. V svojem umetniškem ustvarjanju se ukvarja z vprašanji zgodovine in umetnostne zgodovine,  njihovimi notranjimi povezavami in protislovnimi razmerji. Zanima ga odkrivanje skritih vizualnih  pomenov in njihove interpretacije v različnih zgodovinskih obdobjih. Razumevanje sveta je zanj celovit proces, ki vključuje vpetost človeške civilizacije v geološka obdobja in poskus oblikovanja idej iz kaosa. To so idejna izhodišča  avtorja, ki je znan po svojevrstnih mestnih krajinah in ustvarjalni uporabi premoga. Razstavlja samostojno in na skupinskih razstavah, med drugim: v Rusiji (Moskva, St. Peterburg), ZDA (New York), Nemčiji (Berlin) in Avstriji (Dunaj).

Chrisitan de Lutz, je študiral likovno umetnost, zgodovino umetnosti in nemščino na Mestni univerzi v New Yorku (ZDA). V preteklosti je delal kot dokumentarni fotograf (realiziral projekte o otroški delovni sili v Turčiji, romski manjšini v Bolgariji in Romuniji, na temo ilegalne univerze v Tetovu, Makedoniji ...) in v letih 1994 – 99 kot fotoreporter v centralni in vzhodni Evropi, vključno s prostorom nekdanje Jugoslavije, Bolgarije, Albanije, Romunije in Rusije (med drugimi za agencijo Action Press v Hamburgu in The Chicago Tribune). Gostoval je na mnogih umetniških rezidencah (Frankfurt, Stockholm, Istanbul) in sodeloval na samostojnih in skupinskih razstavah (Berlin, Praga, Istanbul, New York, Maastricht, Tokio).. Je tudi soustanovitelj in kustos berlinskega razstavišča Art Laboratory Berlin (2006-13).  Živel v Pragi, Ljubljani, Istanbulu, trenutno stanuje v Berlinu.

Kata Unger, rojena leta 1961 v Berlinu, kjer živi in ustvarja.  Študirala je slikarstvo na Višji šoli za umetnost Berlin – Weissensee (diplomirala je leta 1985). Med letoma 1985 – 87 je bil asistentka slikarja K.H. Behtke. Od leta 1994 razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah (večinoma v galerijah v Berlinu in Düsseldorfu).

Archie Galentz, rojen leta 1971 v Moskvi (Rusija). Diplomiral je leta 1989 na Državni akademiji za likovno umetnost in gledališče v Erevanu (ZSRR, današnja  Armenija). Šolanje je nadaljeval pri prof. Fussmannu in prof. Hirsigu na Umetnostni univerzi (UdK) v Berlinu (diploma leta 1996, magisterij leta 1997). Od leta 2000 živi kot samostojni umetnik v Berlinu, Erevanu in Moskvi. Poučuje na Državni akademiji likovnih umetnosti in Odprti univerzi v Erevanu (od leta 2006) in na poletni šoli Umetnostne univerze UdK (od leta 2007). Je soustanovitelj artist-run-space InteriorDAsein v Berlinu. Sodeloval je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah (med drugimi v Berlinu, Erevanu, Moskvi, Benetkah).

Henrik Jacob, rojen leta 1972 v Dresdnu (Nemčija). Leta 2000 je diplomiral je na Visoki šoli za umetnost v Bremnu pri prof. Rolfu Thieleju (smer: svobodna umetnost), leta 2001 pa magistriral.Je soustanovitelj razstavnega prostora Kulturplast Wedding International  in platforme za obrobne umetnostne projekte (od leta 2006). Razstavljal je med drugim v Berlinu, Leipzigu, Essnu, Seulu, Madridu, Parizu, Londonu in Kaapstadu.

Josef Vilser, rojen leta 1955 v Münchnu. Po poklicu je mesar (šolal se je na Bavarskem in kot pomočnik pri razvojnih projektih izpopolnjeval v Ekvadorju, kot strokovnjak za upravljanje pa na Japonskem in v Peruju) in kovinar. Od leta 1985 je aktiven na področju gledališke produkcije (kot igralec, gradbenik odrov, osvetljevalec). Je likovni samouk, razstavlja od leta 1997, od leta 2002 pa je član Stanovskega združenja likovnih umetnikov v Berlinu. Ustvarja v različnih tehnikah (tiskovine, kolaži, skulpture, instalacije) in medijih  (les, kovina, jeklo, papir).


Koproducent: SCCA - Ljubljana, Zavod za sodobno umetnost

Fotografije iz otvoritve: Sunčan P. Stone




www.koloniewedding.de

Josef Vilser Josef Vilser Barbara Klinker, Berglichter Barbara Klinker, Dulce erosion Barbara Klinker, Exoticoflusslampe.gr Christian de Lutz, Petroleum lines 2page Christian de Lutz, Kandahar Christian de Lutz, Love1a4 Josef Vilser Archie Galentz: Brityij Konsul Archie Galentz, Uniform Archie Galentz, Frontier fighter Jovan Balov, Father & Son Kata Unger, Trainingsraum des Selbstmordattentäters (2009) Kata Unger, Eiskletterer (1997) Kata Unger, Battlefield Shaping (2012) Tiny Domingos Tiny Domingos Tiny Domingos Vladimir Anselm: Soldat Vladimir Anselm, Walter Vladimir Anselm, Schädel Pogovor  z umetniki in umetnicami v Projektni sobi SCCA-Ljubljana Pogovor  z umetniki in umetnicami v Projektni sobi SCCA-Ljubljana Pogovor  z umetniki in umetnicami v Projektni sobi SCCA-Ljubljana Pogovor  z umetniki in umetnicami v Projektni sobi SCCA-Ljubljana skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči skupinska razstava umetnikov in umetnic združenja Kolonie Wedding: Na višini oči