Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Alenka Spacal: Pripovedovanje ob ilustracijah – za velike in male

07 Marec 2015 Vljudno vabljene_i na "Pripovedovanje ob ilustracijah – za velike in male", umetnice Alenke Spacal, v soboto, 7. marca ob 17. uri v Galerijo Alkatraz. Pripovedovanje je organizirano v sklopu njene razstave "Ilustracije za pravljico 'Kako ti je ime?'" ter 16. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore.


Alenka Spacal bo svojo najnovejšo pravljico z naslovom Kako ti je ime? prvič v živo pripovedovala ob ilustracijah na samostojni razstavi, organizirani v sklopu 16. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore.


V sodobni živalski pravljici kot glavni lik nastopa mali polž, ki še nima imena, ker je šele prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje in spoznava skupaj z njihovimi imeni. Ob tem se mu razkrivajo različni načini poimenovanj. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi pa po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Polž sprašuje živali tudi po predlogih za svoje ime, a z nasveti ni preveč zadovoljen. Ker se ne počuti ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant, mu niso všeč ne preveč dekliška in ne preveč deška imena. Na koncu mu živali pomagajo izbrati ime, ki mu kot dvospolniku najbolje pristaja. Ob motivu poimenovanja se tako izkaže za izjemno pomembno prav tema spolov. Imena se otrokom največkrat podeljujejo šele na osnovi jasno določljivega spola.


Pravljica Kako ti je ime? bo v javnosti najprej zaživela ob pripovedovani besedi v živo in prek razstavljenih ilustracij. Med pripovedovanjem se bodo otroci poleg raznolikih načinov poimenovanja in najrazličnejših imen nastopajočih personificiranih živali lahko spoznavali tudi s črkami abecede. Sodobna pravljica Kako ti je ime?, ki predstavlja svojevrstno abecedo, je skupaj z ilustracijami primerna za otroke v predbralnem in začetnem bralnem obdobju, ki se srečujejo z zgodnjim opismenjevanjem. Poleg najmlajših želi avtorica nagovoriti tudi nekoliko starejše oziroma vse, ki svoji domišljiji še vedno puščajo odprte poti v pravljične svetove.


O avtorici:
Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot umetnica se je najprej predstavila z Avtoportreti, ki jih je med letoma 2003 in 2005 z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe. Razstavljala jih je v okviru feminističnih, ženskih, lezbičnih in queerovskih dogodkov, med drugim tudi v Galeriji Alkatraz na Rdečih zorah leta 2005. Deluje tudi kot teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Leta 2013 je izšla njena prva avtorska slikanica z naslovom Mavrična maškarada (Založba ŠKUC, Lambda). Ilustracije iz pričujoče slikanice so bile razstavljene na ilustratorskih razstavah doma in v tujini. Avtorica pripoveduje Mavrično maškarado na prireditvah za otroke. Več na spletni strani: http://www.mavricna-maskarada.si/.


Pripovedovanja:
Na Osnovni šoli I Murska Sobota (5. razredi), v okviru XIX. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, 10. oktobra 2014.
Na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru, 16. aprila 2014, na Grajskem trgu.
Na Škucovih packarijah, 14. decembra 2013, v Galeriji ŠKUC.
Na Osnovni šoli Tišina (4. in 5. razred), v okviru XVIII. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, 27. septembra 2013.
Na 20. obletnici AKC Metelkova mesto, 10. septembra 2013, na vrtu Kluba Tiffany (ŠKUC - Kulturni center Q).







Alenka Spacal, Kako ti je ime?, izrez, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, izrez, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, izrez, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal med pripovedovanjem Mavrične maškarade_Foto: Arhiv festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – MKC Maribor Alenka Spacal med pripovedovanjem Mavrične maškarade_Foto: Arhiv festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – MKC Maribor Alenka Spacal med pripovedovanjem Mavrične maškarade_Foto: Arhiv festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – MKC Maribor