Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?”

05 Marec 2015 > 27 Marec 2015 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave "Ilustracije za pravljico Kako ti je ime?" umetnice Alenke Spacal, v četrtek, 5. marca ob 20. uri. Vabljene_i tudi na ostali program 16. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore, ki bo potekal od 5. do 8. marca na različnih prizoriščih. Med festivalom bo razstava odprta od 15.00 do 24.00.









Alenka Spacal se bo na samostojni razstavi, organizirani v sklopu 16. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore, predstavila z ilustracijami, ki jih je ustvarila na osnovi svoje pravljice z naslovom Kako ti je ime?. V sodobni živalski pravljici kot glavni lik nastopa mali polž, ki še nima imena, ker je šele prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje in spoznava skupaj z njihovimi imeni. Ob tem se mu razkrivajo različni načini poimenovanj. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi pa po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Polž sprašuje živali tudi po predlogih za svoje ime, a z nasveti ni preveč zadovoljen. Ker se ne počuti ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant, mu niso všeč ne preveč dekliška in ne preveč deška imena. Na koncu mu živali pomagajo izbrati ime, ki mu kot dvospolniku najbolje pristaja. Ob motivu poimenovanja se tako izkaže za izjemno pomembno prav tema spolov. Imena se otrokom največkrat podeljujejo šele na osnovi jasno določljivega spola.

Vsako ime nastopajoče živali spremlja izbrana črka, ki je v mozaičnem slogu naslikana v desnem zgornjem kotu posamezne ilustracije. Kjer je omenjenih več črk, so te pomanjšane in vključene v naslikano ozadje med številne skrivnostne nadrobnosti. Črke si ne sledijo v običajnem abecednem zaporedju, temveč so igrivo nanizane po prigodah posameznih živali.

Avtorica bo na razstavi svojo najnovejšo pravljico prvič pripovedovala v živo ob ilustracijah. Pri tem se bodo otroci poleg raznolikih načinov poimenovanja in najrazličnejših imen nastopajočih personificiranih živali lahko spoznavali tudi s črkami abecede. Sodobna pravljica Kako ti je ime?, ki predstavlja svojevrstno abecedo, je skupaj z ilustracijami primerna za otroke v predbralnem in začetnem bralnem obdobju, ki se srečujejo z zgodnjim opismenjevanjem. Poleg najmlajših želi avtorica nagovoriti tudi nekoliko starejše oziroma vse, ki svoji domišljiji še vedno puščajo odprte poti v pravljične svetove.

Na ilustracijah bo mogoče videti, kako lahko postane pravljica živa tudi v jeziku likovne umetnosti. Prek vizualnih fantazijskih podob lahko besedilo zaživi povsem svojo pravljično realnost. Tako so na primer poetično naslikane knjige, iz katerih živali črpajo svoje modrosti, na ilustracijah precej bolj izpostavljene kot v besedilu. Na likovnih podobah zažarijo knjige v vsej svoji moči, s čimer poudarjajo pomen klasičnih knjig v času, ko jih vse bolj izpodrivajo e-knjige. V dobi elektronskih medijev so na posebno preizkušnjo postavljeni tudi klasični načini ilustriranja. Alenka Spacal na najnovejših ilustracijah še naprej razvija svoj prepoznaven mozaični slog, ki ga je zasnovala že ob ilustriranih podobah za svojo prvo avtorsko slikanico Mavrična maškarada. Ilustracije za pravljico Kako ti je ime? so bolj izčiščene in vznikajo iz praznine ozadja. Iz svetlih podlag se porajajo mozaična slikovna polja, ki jih avtorica gradi z majhnimi kvadratki, slikanimi z akvarelnimi barvami in belo tempero. V naravne odtenke zemeljsko peščenih in travnato zelenkastih površin subtilno vnaša živo pisane barvne poudarke svojih pravljičnih likov. Ilustratorka z uporabo najtanjših možnih čopičev uživa v dolgotrajnem in natančnem slikanju svojih mozaičnih prostranstev. Mozaično stilizirane so tudi nekatere male ali celo miniaturno upodobljene živali, ki jih avtorica s pretanjeno občutljivostjo za detajle umešča v domišljijska prostranstva travnatih, listnatih, kamnitih ali skalnatih pokrajin. Za svoje protagoniste je izbrala živali z zanimivimi poimenovanji, kot so na primer smrdokavra, porodničar ali lešnikar, ki se v pravljicah sicer ne pojavljajo pogosto. Njene gozdne in travniške živali so personificirane tudi v likovnih upodobitvah, ko so domiselno oblečene in obute, se igrajo ali prebirajo knjige.

Pravljica Kako ti je ime? bo v javnosti najprej zaživela ob pripovedovani besedi v živo in prek razstavljenih ilustracij. V Galeriji Alkatraz bo predstavljenih 13 ilustracij ter posvetilo, notranja naslovnica, vezna lista in platnice za morebitno izdajo avtorske slikanice. Razstavna postavitev bo razkrivala, kako je videti slikanica, še preden je natisnjena. Obiskovalke in obiskovalci razstave bodo tako lahko imeli vpogled v ustvarjalni proces nastajanja knjige. Knjižne ilustracije bodo na ogled kot samostojna umetniška dela, ki lahko spremljajo pravljico tudi med pripovedovanjem, in sicer še pred samo slikaniško verzijo.

Zahvala: ŠKUC, Kulturni center Q - Klub Tiffany in Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana

O avtorici:

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot umetnica se je najprej predstavila z Avtoportreti, ki jih je med letoma 2003 in 2005 z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe. Razstavljala jih je v okviru feminističnih, ženskih, lezbičnih in queer dogodkov, med drugim tudi v Galeriji Alkatraz na Rdečih zorah 6 (2005). Deluje tudi kot teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Leta 2013 je izšla njena prva avtorska slikanica z naslovom Mavrična maškarada (Založba ŠKUC, Lambda). Ilustracije iz pričujoče slikanice so bile razstavljene na ilustratorskih razstavah doma in v tujini. Avtorica pripoveduje Mavrično maškarado na prireditvah za otroke. Več na spletni strani: http://www.mavricna-maskarada.si/.

Razstave ilustracij:

Razstava Sekcije ilustratorjev pri ZDSLU z naslovom »Ilustratorji na B/r/egu«, Galerija DLUL, Ljubljana, 8. januar-8. februar 2015.

Prostori, sledi in sence, skupinska razstava, Lezbična četrt, KUD France Prešeren, 9.-13. december 2014.

Razstava ilustracij iz avtorske slikanice Mavrična maškarada, Klub Tiffany (ŠKUC - Kulturni center Q), 20.-24. oktober 2014.

5. hrvatski biennale ilustracije, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 17. junij-27. julij 2014.

Skupinska razstava "Skozi njene oči. Utrinki lezbično-feministične produkcije, Galerija Alkatraz, Rdeče zore, 15. mednarodni feministični in queer festival, 6.-18. marec 2014.

47. zlatno pero Beograda, 12. mednarodni bienale ilustracije, Umetniški paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd, 3.-20. december 2013.

10. slovenski bienale ilustracije – SBI, 13. november 2012-31. januar 2013, Galerija Cankarjevega doma v sodelovanju z Ilustratorsko sekcijo ZDSLU.

Alenka Spacal, Kako ti je ime?, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal, Kako ti je ime?, izrez, 2014, akvarel in bela tempera Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?” Alenka Spacal: Ilustracije za pravljico “Kako ti je ime?”