Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Katja Felle: Motnje v komunikaciji

30 Marec 2015 > 01 April 2015 Vljudno vabljeni na otvoritev diplomske razstave Katje Felle, Motnje v komunikaciji, v ponedeljek 30. marca, ob 20. uri, v Galeriji Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Predmet, ki ga obravnava Katja Felle, absolventka slikarstva na ALUO, je podoba, ki pripada svetu elektronskih tehnologij. Umetnica ugotavlja, da se percepcija gledalca_ke razlikuje glede na medij, v katerem se podoba pojavi; tako sta razumevanji elektronske podobe na ekranu in elektronske podobe na platnu različni. V njenem primeru gre za ekranske motnje (errors), fragmente računalniške komunikacije in digitalne izginjajoče podobe, mešanje in kombiniranje znakov ter njihovo transformiranje v slikarstvo. Podoba »šuma« je prenesena iz elektronske komunikacije in fiksirana na platno, te slikarske simulacije elektronskih ekranskih motenj pa konstruirajo podobo zaslonov, ki jih uporabljamo danes. V njenih slikah je trenutek ustavljen in ujet v tradicionalen slikarski format. Motnje za Katjo Felle ne predstavljajo zgolj motiva. Motnja je tudi to, da je tak motiv upodobljen, saj ga gledalec_ka ne pričakuje na slikarskem platnu. Slike večjih formatov v tehniki akril na platno »Motnje v komunikaciji« razvija od leta 2012.

V slikarskih delih umetnica razmišlja o sodobni komunikaciji, ki je predvsem izjava o sodobnem izmenjavanju vizualnih informacij in ne toliko evidenca njene osebne izkušnje. Sodobna komunikacija se ji zdi v določenih primerih okrnjena, saj je posredna, zato po njej hitreje prihaja do šumov. Primer tega je recimo pisni klepet (chat) na Facebooku, kjer ni mogoče slišati tona glasu in videti mimike osebe, s katero se pogovarjamo. Po drugi strani pa je po njenem mnenju dostop do informacij lažji, saj povezave omogočajo dostopnost kadarkoli in kjerkoli. Težava se pojavi, ko nastopi motnja, ko se sistem sesuje in se povezava prekine. Šum zmoti proces pošiljanja ali prejemanja informacije in pri uporabniku_ci povzroči nestrpno razpoloženje, željo po ponastavitvi aplikacije (reset) ali čimprejšnji odpravi napake – vse to avtorica povezuje s hitrim tempom življenja in željo po čim učinkovitejši komunikaciji.

Za prikaz šumov in napak namenoma uporablja slikarski nosilec, ploskovit in dvodimenzionalen medij, ki je dimenzionalno omejen glede na njegove robove in predstavlja nasprotje virtualnega sveta. Le-tega razume kot brezmejni svet neskončnosti, ki se širi navzven, kar ponazarjajo tudi okna (Windows) v druge svetove - medtem ko so njene slike le izrezi nekaterih fragmentov, ki jih upodablja s tehniko obrezovanja in približevanja posnetkov, omejeni pa so na velikost slikarskega formata, iz katerega se ne morejo širiti.

Umetnica obravnava komunikacijo po elektronskih vizualnih uporabniških vmesnikih, pojave motenj med potekom komunikacijskega procesa in prenos elektronske podobe v slikarski format ter njen učinek na gledalca. Motnja je trenutek v izmenjavanju ali posredovanju informacij, ko se pretok teh ustavi. Motnja je vsebina slike in proces njenega umetniškega dela. Prevprašuje estetiko (popolne) podobe, relacije med kontroliranim in nekontroliranim, redom in neredom. Umetnica je osredotočena na to, da ujame in zabeleži motnjo, a ji to nikoli zares ne uspe. Najbolj jo fascinira prav ta neulovljivost motnje, kajti to lahko pomeni, da so stvari podrejene naključjem. V tem smislu je uganka, ki si jo s svojim delom zastavlja tudi umetnica, ali v kaosu obstajajo pravila, ki so očem skrita, ali pa si jih morda postavimo sami, da si osmislimo situacije, ki v njem nastajajo.

Njene podobe se prekrivajo, izrinjajo in ponovno sestavljajo. To je kolaž neharmoničnih zvokov, disonanc, v elektronski obliki posredovanih podob po televizijskih in računalniških zaslonih, ki v polju vsakdana nenehno bombardirajo naše oči. Katja Felle se sprašuje kako lahko to masovno podatkovnost še obvladujemo s pogledom, medtem ko druga podoba že izrinja prvo, sistem pa odpove in se ne odziva več.





Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle: Motnje v komunikaciji Katja Felle, No.3, 2014, akril na platnu, 170 x 200 cm Katja Felle, Disturbance I, 2013, akril na platnu, 200 x 230 cm Katja Felle, No.4, 2014, akril na platnu, 170 x 200 cm Katja Felle, No.3, 2014, akril na platnu, 111 x 81 cm Katja Felle, Motnja II, 2014, akril na platnu, 120 x 100 cm Katja Felle, Motnja I, 2014, akril na platnu, 120 x 100 cm Katja Felle, Disturbance II, 2013, akril na platnu, 200 x 230 cm